Kun je afvallen door wandelen?

De meeste van ons gaan liever door het leven met een kilootje minder. Of zelfs een heleboel kilo’s minder. Naar de sportschool gaan we echter niet: teveel gedoe. Maar er gloort hoop aan de horizon: afvallen door wandelen blijkt tot de mogelijkheden te behoren. Kortom: pak je wandelschoenen uit de kast en ga op pad.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Geloof het of niet, met wandelen kun je heel wat calorieën verbranden. Hoewel je met hardlopen meer calorieën verbrand dan met wandelen is het voor veel mensen een stuk makkelijker om een uur te wandelen. Omdat je wandelen langer volhoudt boek je op termijn veel grotere stappen met wandelen dan met hardlopen. Ook is de kans op blessures aanzienlijk lager dan bij hardlopen, nog een reden waarom je beter kunt kiezen voor een flinke wandeling.

Hoe lang moet je wandelen om af te vallen?

Gemiddeld loop je zo’n 5 km per uur, als je elke dag een uur wandelt dan verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag als je een vrouw van 60 kg bent. Best hoopvol toch?

Gezonde voeding

Daar gaan we weer, alleen wandelen is niet voldoende. Het helpt je zeker om calorieën te verbranden, maar de meeste calorieën kun je ‘verbranden’ door ze simpelweg niet in te nemen. Als vuistregel hanteren we hier: 80% gezonde voeding, 20% beweging. Gezond eten is een absolute must als je wat ongewenste kilo’s kwijt wil raken. Zet jezelf echter niet op rantsoen zonder te bewegen want beweging helpt niet alleen kilo’s te verbranden maar zorgt er ook voor dat je in shape raakt en conditie opbouwt. Het draagt bij aan je algehele gezondheid.

Tips om voldoende te wandelen

Van de een op de andere dag opeens dagelijks een uur wandelen is ambitieus, en zonder plan ook wat onrealistisch. Daarom enkele tips om het makkelijker te maken:

– Plan wandelroutes (het liefst met iemand samen, zo houd je elkaar op het rechte (wandel)pad..

– Bepaal hoeveel kilo je kwijt wilt en op welke datum je je streefgewicht wilt bereiken. Doe dit met subdoelen, bijvoorbeeld: over een half jaar wil ik 2 kg kwijt zijn. In plaats van over 2 jaar wil ik 20 kg kwijt zijn.

– Als je geen partner in crime hebt om te wandelen, zorg er dan voor dat je je favoriete muziek bij je hebt of een leuke podcast.

– Zet de wandelingen in je agenda.

Categorieënweb