Wat is acupunctuur en hoe ziet een behandeling eruit?

Het zou ons verbazen als je nog nooit van acupunctuur hebt gehoord. Je weet wel; die behandeling waarbij naalden gebruikt worden. Het geeft voor sommige mensen een beetje een eng beeld, maar dat is eigenlijk helemaal nergens voor nodig.

De naalden die gebruikt worden zijn niet te vergelijken met bijvoorbeeld een injectienaald, het zijn speciale acupunctuurnaalden die heel dun zijn. Ze worden ook niet in een ander geprikt, maar het oppervlakkig op de huid. In dit artikel wat meer informatie over acupunctuur en de behandeling bij een acupuncturist.

Acupuntuur komt uit China

Misschien wist je het al, maar acupunctuur is een oosterse techniek en komt uit China. Met acupunctuur proberen de behandelaars de energiebanen in het menselijk lichaam te stimuleren. Ze proberen hiermee het menselijk lichaam te ondersteunen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die gestopt zijn met roken door een acupunctuur behandeling te ondergaan.

Stoppen met roken is natuurlijk erg bevorderlijk voor de gezondheid, daarnaast scheelt het simpelweg een heel hoop geld. Acupunctuur is nooit een vervanging voor traditionele gezondheidszorg. Toch bezoeken mensen de acupuncturist bijvoorbeeld ook voor stressklachten of hoofdpijn. Ook pijn in de rug of nek zijn veel indicaties waar mensen mee langskomen. Bij een eerste bezoek zal er goed naar de patiƫnt geluisterd worden en een behandelplan worden opgesteld.

Zorgverzekering geeft soms vergoeding voor acupunctuur

Wanneer je naar een acupuncturist gaat dan moet je weten dat dit onder de alternatieve behandelingen valt. Soms moet je dit helemaal zelf betalen, maar als je een aanvullende verzekering hebt dan is het meestal mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de behandeling. Vaak is het dan wel een vereiste dat de acupuncturist is aangesloten bij een bepaalde overkoepelde vereniging. Jouw specifieke zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.